GARDEN PROJECT

Description. The garden is situated directly on a lake shore, it has a beautiful wide view towards the lake. The living house is placed on a hill and the garden goes down the slope towards the lake. The living house has a hay roof, beautiful wooden columns, a white facade and big windows towards the lake. The project is sophisticated from the engineering point of view - there is a flood problem on the site since the water level of the lake is changing and part of the garden is periodically under water. The water causes soil erosion - it is being brought away by the flood. Former established lawn has been washed away together with the added layer of soil.

 

Client's requirements. The most important requirement was to solve the ground erosion problem, to fortify the slope towards the lake and to plan such a pavement material, which couldn't be brought away by the water. The client also wanted to have a bigger lawn area for rest and different sports activities, a rest area with a fireplace, different flowering plantings and to strengthen the steep slope towards the neighbouring territory. The pavement from the gate towards the house and a wooden terrace by the summer entrance were already established.

 

Garden design - garden project, private garden next to a lake, garden plan

 

Design concept. There are two different concepts elaborated for the garden. The first concept divides the huge garden territory in two levels: the lowest level by the lake, which is being flooded in the spring and the highest level near the house, which is never under water.

The lowest level maintains the existing natural sand pavement. It is designed like a beech type recreational area - with a sandy field for sunbathing and sport games as well as a fireplace and a gazebo. The pavement for the fireplace and the base of the gazebo is made of stones to prevent damage during the flood. There are two beautiful existing pines, which are maintained in the same sand pavement.

The highest level is divided from the lowest by a wavy slope, made of round wooden poles, which will match perfectly with the wooden columns of the house. In some parts of the slope there are steps to provide passage to the first level as well as to serve as seats with a beautiful view towards the lake. The level difference is also used to establish a slide for the children's playground, which will start at the highest level and end at the lowest. The highest level is covered by an intensive maintenance lawn. Paved paths connect the pavement by the house and the garden entrance with the activity spots in the recreational area. Different type of decorative plantings are planned around the sides of the highest level: screening plantings by the street; representative plantings by the garden entrance composed of annual flowers, conifers and long flowering perennials; plantings, which flower richly in the warmest months - in the recreational area.

A dog's fenced area is situated by the street and neighbouring fence. The dog's kennel is covered by a pergola to provide shelter in the hot summer days.

 Garden design - garden project, private garden next to a lake, garden plan

 

The second design concept intends to use a bigger area for the lawn. The territory is also divided in two levels by a slope, constructed of wooden poles.

On the lowest level it is possible to walk around the garden, but the area is narrow and it is not designed for any activities.

A big recreational area, covered by a lawn of intensive maintenance is designed on the highest level. There is a lowland in the terrain around the existing pines, since the ground level around existing trees should not be changed. A wooden path goes around the lawn and leads towards a resting area with a fireplace in the distal corner of the garden. There is a beautiful view from the resting place towards the lake, especially because it is lifted up on a hill. Another path, paved with concrete pavers, leads from the house to the resting place. There are colorful, scented plants planned around the resting place and evergreen plants by the garden entrance. In front of the living house windows a group of roses is planned.

A decorative spruce is projected by the garden entrance to bring joy to the owners during the Christmas time.

 

 
 
 
Garden design - garden project, private garden next to a lake, garden photo
Garden design - garden project, private garden next to a lake, garden photo
Garden design - garden project, private garden next to a lake, garden photo





Garden design - garden project, private garden next to a lake, garden plan detail

Concept Nr. 1, detail

Garden design - garden project, private garden next to a lake, garden plan detail

Concept Nr. 2, detail

Garden design - garden project, private garden next to a lake, garden plan detail

Reprezentative zone

Garden design - garden project, private garden next to a lake, garden plan detail

Summer terrace